Cibuľová polievka
Cibuľová polievka je ideálny pokrm na jeseň a zimu. Príjemne vás zahreje v chladnom a sychravom počasí. Postaví na nohy, ak sa necítite najlepšie. Jej príprava je jednoduchá, cenovo nenáročná a výsledok vás milo prekvapí. Základom je správne skaramelizovať cibuľku, k tomu pridáme poctivý vývar, chrumkavú bagetu zapečenú so syrom a dokonalá chuť je na svete.
Cibuľová polievka je ideálny pokrm na jeseň a zimu. Príjemne vás zahreje v chladnom a sychravom počasí. Postaví na nohy, ak sa necítite najlepšie. Jej príprava je jednoduchá, cenovo nenáročná a výsledok vás milo prekvapí. Základom je správne skaramelizovať cibuľku, k tomu pridáme poctivý vývar, chrumkavú bagetu zapečenú so syrom a dokonalá chuť je na svete.
Ingrediencie (Kliknite na položku pre nákup)
Kúpiť všetky ingrediencie:
Do košíka
Vybrať počet porcií:
4
Cibuľa
Cibuľa má prekvapivo vysoký obsah polyfenolov, ktoré hrajú dôležitú úlohu v prevencii a znížení postupu cukrovky, rakoviny, neurodegeneratívnych a kardiovaskulárnych ochorení. Dokonca zlúčeniny síry v cibuli majú protizrážanlivé vlastnosti, pomáhajú znížiť hladiny cholesterolu a triglyceridov.
Na prípravu 4 porcií potrebujeme:
Cibuľa
Cibuľa má prekvapivo vysoký obsah polyfenolov, ktoré hrajú dôležitú úlohu v prevencii a znížení postupu cukrovky, rakoviny, neurodegeneratívnych a kardiovaskulárnych ochorení. Dokonca zlúčeniny síry v cibuli majú protizrážanlivé vlastnosti, pomáhajú znížiť hladiny cholesterolu a triglyceridov.
Postup
- Ako prvé si pripravíme silný vývar, použijeme bujón, ktorý zalejeme horúcou vodou, alebo si vývar pripravíme klasicky vyvarením mäsa a zeleniny. Môžeme použiť aj taký, čo nám ostane z víkendu.
- Očistíme si cibuľu a nakrájame ju na tenké pásiky.
- Do hrnca nalejeme olej, maslo a cibuľu vložíme do hrnca, pridáme bobkový list. Neprilievame vodu, cibuľu restujeme do svetlo hneda. Trvá to zhruba 20-30 minút. Sem tam ju premiešame, aby sa nám neprilepila o spodok hrnca.
- Keď má cibuľa svetlo hnedú farbu, pridáme cukor a skaramelizujeme ju. Tento krok je veľmi dôležitý, v tomto momente získame krásnu farbu, čo je základ pre našu cibuľovú polievku. Keď je cibuľa skaramelizovaná, trvá to zhruba 10-15 minút od pridania cukru. Zalejeme cibuľu vínom, necháme odpariť alkohol a po 5 minútach prilejeme vývar.
- Varíme na miernom ohni ďalšiu pol hodinku. Ak sa voda odparí a polievka je hustá prilejeme vývar alebo horúcu vodu, aby sme získali požadovanú konzistenciu polievky.
- Na koniec vyberie bobkový list. Dosolíme, dokoreníme.
- K polievke podávame zapečený chlieb alebo bagetu. Bagetu si nakrájame, na vrch položíme syr a zapečieme v rúre na 220st. do zlata.
- Ak máme zapekaciu polievkovú misu, môžeme si polievku naliať do nej, na vrch poukladať zapečenú bagetu, posypať ešte raz syrom a dať aj s polievkou opäť do rúry na 10 minúť zapiecť. Tento krok však môžeme vynechať.