Vianočná hubová polievka
Tradičná hubová polievka je v niektorých častiach Slovenska pripravovaná práve na Štedrý večer. Najlepšie chutí, ak skombinujete viacero druhov húb a dochutíte ju sušenými slivkami. Ak máte radi tradičné recepty, určite ju vyskúšajte.
Tradičná hubová polievka je v niektorých častiach Slovenska pripravovaná práve na Štedrý večer. Najlepšie chutí, ak skombinujete viacero druhov húb a dochutíte ju sušenými slivkami. Ak máte radi tradičné recepty, určite ju vyskúšajte.
Ingrediencie (Kliknite na položku pre nákup)
Kúpiť všetky ingrediencie:
Do košíka
Vybrať počet porcií:
8
Hríby
Neobsahujú tuky, majú nízky obsah sodíka, nízky obsah kalórií a sú bez cholesterolu. Obsahujú tiež vlákninu, vitamíny a minerály. Výživové výhody sa líšia v závislosti od typu húb. Celkovo sú však dobrým zdrojom rôznych živín.
Na prípravu 8 porcií potrebujeme:
na dochutenie - Na prípravu 8 porcií potrebujeme:
K receptu odporúčame:
Hríby
Neobsahujú tuky, majú nízky obsah sodíka, nízky obsah kalórií a sú bez cholesterolu. Obsahujú tiež vlákninu, vitamíny a minerály. Výživové výhody sa líšia v závislosti od typu húb. Celkovo sú však dobrým zdrojom rôznych živín.
Postup
- Sušené hríby si namočíme do vody a zatiaľ si očistíme a nakrájame cibuľu a zemiaky. Zemiaky necháme namočené vo vode. Vyložíme si smotanu z chladničky.
- Na masti alebo masle si speníme najemno nakrájanú cibuľu. Následne pridáme malú lyžičku červenej papriky a bobkový list. Pár sekúnd podusíme a pridáme hríby aj s vodou, v ktorej sme ich mali namočené. Pridáme polovicu lyžičky soli a čierneho korenia podľa chuti. Ak sa nám zdá polievka málo výrazná po hríboch (záleží, aké sme použili) môžeme pridať jeden hubový bujón. Dolejeme vodu, tak aby sme mali v hrnci cca 1 a pol litra vody.
- Varíme 30 minút a následne pridáme zemiaky a sušené slivky.
- Smotanu si zmiešame s múkou, poriadne premiešame a pridáme pár lyžičiek šťavy z polievky. Predídeme tomu, aby sa v polievke neurobili hrčky a nezrazila sa.
- Keď sú zemiaky v polievke uvarené, smotanu cez sitko pomaličky nalejeme do polievky a necháme prevrieť. Dochutíme polovicou malej lyžičky cukru a octom podľa chuti.