Šišky
Fašiangy sú obdobie dobrého jedla. A nadýchané, mäkké a vláčne šišky sú jednoznačne ich súčasťou. Vyskúšajte náš overený recept na tradičné fašiangové šišky a iný už robiť nebudete. Nezabudnite ich poriadne pocukrovať a podávať s džemom alebo ovocnou penou.
Fašiangy sú obdobie dobrého jedla. A nadýchané, mäkké a vláčne šišky sú jednoznačne ich súčasťou. Vyskúšajte náš overený recept na tradičné fašiangové šišky a iný už robiť nebudete. Nezabudnite ich poriadne pocukrovať a podávať s džemom alebo ovocnou penou.
Ingrediencie (Kliknite na položku pre nákup)
Kúpiť všetky ingrediencie:
Do košíka
Vybrať počet porcií:
30
Fašiangové šišky
Každá rodina má svoj osvedčený recept na šišky. Väčšinou sa vyprážané šišky posypú práškovým cukrom a naplnia džemom. Novodobé šišky sú plnené bielkovou penou našľahanou s jahodovým džemom, prípadne čokoládou, či poliate rôznymi polevami. Jediným a hlavným účelom fašiangov v minulosti bolo dosýta sa najesť. Fašiangy sa preto oficiálne považovali za sviatok jedla.
Na prípravu 30 porcií potrebujeme:
Fašiangové šišky
Každá rodina má svoj osvedčený recept na šišky. Väčšinou sa vyprážané šišky posypú práškovým cukrom a naplnia džemom. Novodobé šišky sú plnené bielkovou penou našľahanou s jahodovým džemom, prípadne čokoládou, či poliate rôznymi polevami. Jediným a hlavným účelom fašiangov v minulosti bolo dosýta sa najesť. Fašiangy sa preto oficiálne považovali za sviatok jedla.
Postup
- Urobíme si kvások, mlieko si mierne zohrejeme a odlejeme si cca 150 ml do misky, pridáme lyžicku cukru a rozdrobíme si droždie. Odložíme bokom na 10 minút. Ideálne niekam do tepla.
- Do misky od robota si navážíme ostatné suroviny, prilejeme náš vzniknutý kvások a poriadne premiesime hákom / prípadne ručne.
- Necháme kysnúť na teplom mieste, kým nám cesto nezdvojnásobí svoj objem, minimálne hodinku.
- Následne si cesto prenesieme na dosku, vyvaľkáme, vykrajujeme krúžky a do stredu každej urobíme prstom dierku, necháme ešte aspoň 10-15minút kysnúť pod utierkou.
- Zatiaľ si nalejeme do hrnca alebo vyššej panvice olej a necháme ho poriadne rozohriať. Nie však na vysokom stupni, aby nám po vložení cesto hneď nezhorelo.
- Do rozohriateho oleja vkladáme šišky dierkou dole a opečieme poriadne z každej strany. Šišky vkladajte ozaj do poriadne rozohriateho oleja, pekne sa nafúknu. Ak ich vložíte príliš skoro, môže sa stať, že sa nenafúknu a vpijú do seba veľa oleja. Po upečení ich preložíme na papierový obrúsok a poriadne pocukrujeme.