0
0,00€
Košík je prázdny
Menu
0
Košík je prázdny

Vaše notifikácie

Pečená kačica

Autor receptu: Mnami by Lucy

Pripravte si doma kačacie hody. Chrumkavá pečená kačica s lokšami a červenou kapustou na jeseň nemôže chýbať ani vo vašej kuchyni. S naším receptom to zvládne každý, urobte si nákup a podťe si ju s nami pripraviť. Garantujeme vám, že si doma oblížete všetky prsty.

Náročnosť
Náročné
Počet porcií
4 porcie
Čas prípravy
180 minút

Pripravte si doma kačacie hody. Chrumkavá pečená kačica s lokšami a červenou kapustou na jeseň nemôže chýbať ani vo vašej kuchyni. S naším receptom to zvládne každý, urobte si nákup a podťe si ju s nami pripraviť. Garantujeme vám, že si doma oblížete všetky prsty.

Ingrediencie (Kliknite na položku pre nákup)

Kúpiť všetky ingrediencie:
Do košíka
Vybrať počet porcií:
4

Na prípravu 4 porcií potrebujeme:

Kačica 3000 g
Jablká 4 ks
Lokše 1 balenie
Hlávka červenej kapusty 1500 g
Červená cibuľa 2 ks
Mlieko 250 ml
Kryštálový cukor Momentálne nedostupné 1 lyžička
Citrón 1 ks

Postup

  1. Deň pred pečením (večer) si kačicu poriadne umyjeme, osušíme a nasolíme. Soľou nešetrite. Na kačicu dajte pokojne aj 5 - 6 veľkých lyžíc soli.
  2. Na druhý deň si kačicu umyjeme od soli, osušíme a pripravíme si formu, v ktorej budeme kačicu piecť. Mala by byť hlbšia, aby nám v čase pečenia nevytiekol výpek, ktorý sa počas pečenia pustí.
  3. Ideálne je piecť v uzatvárateľnej liatinovej forme, prípadne v sklenenej alebo kovovej hlbšej forme. Kačicu vložíme do formy, poriadne osolíme (2-3 veľké lyžice), pridáme za hrsť rasce a všetko to vmasírujeme do kačice. Následne kačicu polejeme 1,5 deci mlieka.
  4. Umyjeme a nakrájame si jablká na mesiačiky, zbavíme ich jadierok a vložíme okolo aj do vnútra kačice. Ak nemáme vrch formy, použijeme alobal a kačicu ním zakryjeme.
  5. Vyhrejeme si rúru na 190stupňov a kačicu vložíme dnu. Pečieme zhruba 2,5 hodiny. Prirebežne ju môžeme otáčať a podlievať výpekom, ale nie je to podmienka. Uvádza sa, že koľko kíl má kačica, toľko hodín by sa mala piecť. Zhruba po 2 a pol hodine si kačicu odkryjeme, opäť polejeme 1 decom mlieka, prípadne dosolíme a rúru si nastavíme na 210stupňov, alebo si zvolíme prgram gril a kačicu vložíme opäť do rúry teraz už však odokrytú a pečieme do chrumkava z oboch strán, zhruba 30 minút.
  6. Červenú kapustu si umyjeme a zbavíme prvých dvoch listov. Nakrájame si cibuľu, následne aj kapustu na tenké rezance. Do väčšieho hrnca si nalejeme 2-3 polievkové lyžice oleja alebo masla a následne pridáme cibuľu. Po zhruba 2-3 minútach k nej pridáme 1-2 veľké lyžice krištálového cukru a necháme cibuľu skaramelizovať. Trvá to 3 až 5 minút na miernom stupni. Potom pridáme nakrájanú červenú kapustu, podusíme 10 minút, osolíme podľa chuti a podlejeme 1 deci vody. Dusíme do mäkka. Ak sa voda z kapusty vyparí a kapusta sa začne lepiť na spodok hrnca prilejeme ďalšiu vodu. Kapustu dusíme 20-30 minút, podľa toho, či ju chceme mať chrumkavejšiu alebo mäkšiu. Na konci pokvapkáme citrónovou šťavou a v prípade potreby dochutíme soľou a cukrom.
  7. Lokše si zohrejeme na panvici alebo v rúre. Panvicu si pomastíme výpekom z upečenej kačici a vložíme lokšu, pečieme z každej strany pol až minútu. V rúre si lokše zohrejeme tak, že si každú lokšu potrieme výpekom, zložíme na seba a vložíme do rúry. Rúru stačí predhriať na 100st. a vložiť tam lokše na pár minút prikryté alobalom.
  8. Môžeme servírovať. Ku kačiči odporúčame servírovať kvalitné víno.