Fašiangové šišky
Fašiangy bez šišiek? To určite nie! Vyskúšajte tento osvedčený recept na vláčne a mäkké šišky, ktoré sa vždy podaria. Sú rovnako výborné aj na ďalší deň, stačí ich mierne zohriať a budú ako čerstvé.
Fašiangy bez šišiek? To určite nie! Vyskúšajte tento osvedčený recept na vláčne a mäkké šišky, ktoré sa vždy podaria. Sú rovnako výborné aj na ďalší deň, stačí ich mierne zohriať a budú ako čerstvé.
Ingrediencie (Kliknite na položku pre nákup)
Kúpiť všetky ingrediencie:
Do košíka
Vybrať počet porcií:
16
Fašiangy
Fašiangy je obdobie od Troch kráľov po Popolcovú stredu. Toto obdobie bolo odvždy bohaté na kalorické jedlá, pretože pred pôstom sa bolo treba poriadne najesť. Naši predkovia žili a stravovali sa veľmi striedmo, ale počas fašiangov bolo dovolené sa prejesť. Tradičné jedlá boli fánky, šišky, pampúchy, záviny a zabíjačkové špeciality.
Na prípravu 16 porcií potrebujeme:
K receptu odporúčame:
Fašiangy
Fašiangy je obdobie od Troch kráľov po Popolcovú stredu. Toto obdobie bolo odvždy bohaté na kalorické jedlá, pretože pred pôstom sa bolo treba poriadne najesť. Naši predkovia žili a stravovali sa veľmi striedmo, ale počas fašiangov bolo dovolené sa prejesť. Tradičné jedlá boli fánky, šišky, pampúchy, záviny a zabíjačkové špeciality.
Postup
- Ako prvé si pripravíme kvások. Do misky si nalejeme deci vlažného mlieka, pridáme 1 malú lyžičku kryštálového cukru, 1 malú lyžičku hladkej múky a nakoniec natrúsime 30g čerstvého droždia. Zamiešame a necháme 15 min. postáť, ideálne na teplejšom mieste.
- Do misy od mixéra si navážime múku a cukor, prilejeme zvyšné vlažné mlieko, vajcia, olej a rum. Následne prilejeme kvások.
- Vypracujeme cesto, miesime ho aspoň 10 minút, cesto potom podsypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 40-60 min.
- Cesto si po vykysnutí vyklopíme na pracovnú plochu, podsypeme múkou a premiesime krátko v rukách. Cesto vyvaľkáme na 1 cm hrúbku.
- Vykrajujeme, veľkosť kruhu si zvoľte podľa seba. Do stredu šišky si môžete urobiť ešte dieru na džem.
- Šišky necháme 15 minút podkysnúť a zatiaľ si nalejeme do vyššieho hrnca olej. Necháme ho poriadne rozohriať a následne v ňom šišky pečieme z každej strany. Treba dať pozor, aby nebol olej veľmi rozohriaty a šišky sa nespiekli príliš rýchlo. Preto, keď sa olej rozohreje, znížime stupeň na sporáku na polovicu.
- Ak chceme, aby nám na šiškách ostala diera na džem, šišky vkladáme do oleja dierou smerom dole.
- Po upečení poprášime práškovým cukrom.
Videonávod na tento recept nájdeš aj na našom Instagrame