0
0,00€
Košík je prázdny
Menu
Váš košík 0
Zavrieť košík
Košík je prázdny

Vaše notifikácie

Zavrieť notifikácie
Fašiangové šišky

Fašiangové šišky

Autor receptu: Mnami by Lucy

Fašiangy bez šišiek? To určite nie! Vyskúšajte tento osvedčený recept na vláčne a mäkké šišky, ktoré sa vždy podaria. Sú rovnako výborné aj na ďalší deň, stačí ich mierne zohriať a budú ako čerstvé.

Náročnosť: Stredné
Náročnosť
Stredné
Počet porcií: 16 porcií
Počet porcií
16 porcií
Čas prípravy: 120 minút
Čas prípravy
120 minút

Fašiangy bez šišiek? To určite nie! Vyskúšajte tento osvedčený recept na vláčne a mäkké šišky, ktoré sa vždy podaria. Sú rovnako výborné aj na ďalší deň, stačí ich mierne zohriať a budú ako čerstvé.

Ingrediencie (Kliknite na položku pre nákup)

Kúpiť všetky ingrediencie: Do košíka
Vybrať počet porcií:
16

Na prípravu 16 porcií potrebujeme:

Pridať do košíka V košíku Hladká múka 500 g
Pridať do košíka V košíku Kryštálový cukor 4 veľké lyžice
Pridať do košíka V košíku Vlažné mlieko 200 ml
Pridať do košíka V košíku Žĺtky 2 ks
Pridať do košíka V košíku Celé vajce 1 ks
Pridať do košíka V košíku Čerstvé droždie 30 g
Pridať do košíka V košíku Olej 4 veľké lyžice
Pridať do košíka V košíku Rum 2 veľké lyžice
Pridať do košíka V košíku Olej na vysmáženie 1 l

Postup

  1. Ako prvé si pripravíme kvások. Do misky si nalejeme deci vlažného mlieka, pridáme 1 malú lyžičku kryštálového cukru, 1 malú lyžičku hladkej múky a nakoniec natrúsime 30g čerstvého droždia. Zamiešame a necháme 15 min. postáť, ideálne na teplejšom mieste. 
  2. Do misy od mixéra si navážime múku a cukor, prilejeme zvyšné vlažné mlieko, vajcia, olej a rum. Následne prilejeme kvások.
  3. Vypracujeme cesto, miesime ho aspoň 10 minút, cesto potom podsypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 40-60 min.
  4. Cesto si po vykysnutí vyklopíme na pracovnú plochu, podsypeme múkou a premiesime krátko v rukách. Cesto vyvaľkáme na 1 cm hrúbku.
  5. Vykrajujeme, veľkosť kruhu si zvoľte podľa seba. Do stredu šišky si môžete urobiť ešte dieru na džem.
  6. Šišky necháme 15 minút podkysnúť a zatiaľ si nalejeme do vyššieho hrnca olej. Necháme ho poriadne rozohriať a následne v ňom šišky pečieme z každej strany. Treba dať pozor, aby nebol olej veľmi rozohriaty a šišky sa nespiekli príliš rýchlo. Preto, keď sa olej rozohreje, znížime stupeň na sporáku na polovicu.
  7. Ak chceme, aby nám na šiškách ostala diera na džem, šišky vkladáme do oleja dierou smerom dole.
  8. Po upečení poprášime práškovým cukrom.

Videonávod na tento recept nájdeš aj na našom Instagrame