Tekvicový prívarok
Tekvicový prívarok je skvelý spôsob, ako si dopriať zdravé a výživné jedlo, ktoré si môžeme vychutnávať aj niekoľko dní po sebe, zakaždým s inou prílohou. Príjemne zahreje, zasýti a jeho príprava vám nezaberie viac ako hodinu. K prívarku sme zvolili ako prílohu fašírky, no výborne sa k nemu hodí aj mäsový perkelt, opečená klobáska alebo špekačka, uvarené vajíčko alebo krajec chleba.
Tekvicový prívarok je skvelý spôsob, ako si dopriať zdravé a výživné jedlo, ktoré si môžeme vychutnávať aj niekoľko dní po sebe, zakaždým s inou prílohou. Príjemne zahreje, zasýti a jeho príprava vám nezaberie viac ako hodinu. K prívarku sme zvolili ako prílohu fašírky, no výborne sa k nemu hodí aj mäsový perkelt, opečená klobáska alebo špekačka, uvarené vajíčko alebo krajec chleba.
Ingrediencie (Kliknite na položku pre nákup)
Kúpiť všetky ingrediencie:
Do košíka
Vybrať počet porcií:
6
Tekvica
Dužina tekvice je veľmi bohatá na vodu a vlákninu, preto podporuje trávenie. Vláknina viaže a pomáha vylučovať toxíny (jedy), ako aj žlčové kyseliny a tuky. Vďaka tomuto účinku a enzýmom z tekvice je podžalúdková žľaza odbremenená, môže produkovať menej lipázy (lipolytický enzým).
Na prípravu 6 porcií potrebujeme:
Korenie na dochutenie - Na prípravu 6 porcií potrebujeme:
K receptu odporúčame:
Tekvica
Dužina tekvice je veľmi bohatá na vodu a vlákninu, preto podporuje trávenie. Vláknina viaže a pomáha vylučovať toxíny (jedy), ako aj žlčové kyseliny a tuky. Vďaka tomuto účinku a enzýmom z tekvice je podžalúdková žľaza odbremenená, môže produkovať menej lipázy (lipolytický enzým).
Postup
- Na oleji a masle si speníme cibuľu. Pridáme bobkový list. Tekvicu a zemiaky očistíme a ošúpeme. Nastrúhame na hrubšom strúhadle.
- K orestovanej cibuľke pridáme nastrúhanú tekvicu a chvíľu podusíme (3 minúty). Následne pridáme aj nastrúhané zemiaky, poriadne premiešame a pridáme koreniny.
- Opäť poriadne premiešame a zalejeme horúcou vodou (cca 1,5 litra) . Vody nalejeme toľko, aby sme zaliali celý prívarok. Na miernom ohni varíme 20 minút. Ak sa nám voda odparí môžeme priliať. Občas prívarok pomiešame, aby nám neprihorel.
- Smotanu si v miske zmiešame s jednou lyžicou múky, pridáme k nej dve lyžice šťavy z prívarku, premiešame a cez sitko pomaličky nalejeme do prívarku. Necháme prevariť.
- Prívarok môžeme dochutiť malou lyžičkou kryštálového cukru, octom, kôprom a pod., podľa chuti.