0
0,00€
Košík je prázdny
Menu
0
Košík je prázdny

Vaše notifikácie

Slivkové gule

Autor receptu: Mnami by Lucy

Jedno z najobľúbenejších tradičných jedál, ktoré sa rozhodne oplatí vyskúšať. Cesto je veľmi vďačné, a recept jednoduchý. Ak si zemiaky uvaríte vopred, ich príprava vám zaberie maximálne hodinku. Okrem slivkových gúľ si z tohto cesta môžete pripraviť aj šúľance. 

Náročnosť
Stredné
Počet porcií
15 porcií
Čas prípravy
90 minút

Jedno z najobľúbenejších tradičných jedál, ktoré sa rozhodne oplatí vyskúšať. Cesto je veľmi vďačné, a recept jednoduchý. Ak si zemiaky uvaríte vopred, ich príprava vám zaberie maximálne hodinku. Okrem slivkových gúľ si z tohto cesta môžete pripraviť aj šúľance. 

Ingrediencie (Kliknite na položku pre nákup)

Kúpiť všetky ingrediencie:
Do košíka
Vybrať počet porcií:
15

Na prípravu 15 porcií potrebujeme:

Uvarené zemiaky Momentálne nedostupné 800 g
Polohrubá múka 400 g
Soľ 1 štipka
Vajíčka 2 ks

Postup

  1. Zemiaky (približne 4-5 väčších ks.) v šupke uvaríme do mäkka. Hotové sú vtedy, keď do nich pichneme nôž a bez problémov ho vieme vytiahnuť. Nezasekne sa nám v zemiaku. Zemiaky zlejeme a necháme vychladnúť. Môžeme si ich uvariť aj deň pred tým a skladujeme ich v chladničke.
  2. Zemiaky následne očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme k nim kúsok múky a štipku soli, aby sa nám cesto menej lepilo, a nakoniec vajíčka. Premiešame rukami a postupne pridávame múku. Ak sa už cesto nelepí, nemusíme dať všetku múku, aby neboli gule veľmi tvrdé. Naopak, ak sa cesto lepí, múku pridávame až kým sa neprestane lepiť.
  3. Vytvarujeme si šúlok a krájame malé kúsky, ktoré vyvaľkáme do placky a zabalíme do nej vykôstkovanú slivku. Alebo si cesto rozdelíme na polovicu, rozvaľkáme a nakrájame obdĺžniky raz tak veľké ako slivka.
  4. Do hrnca si dáme zovrieť vodu a keď nám vrie pomaličky pomocou lyžice vkladáme gule. Je dobré ich obaliť v múke, aby sa vo vode o seba nelepili. Nedávajte ich veľa, aby mali miesto a vedeli vám vyplávať.
  5. Gule varíme zhruba 10 minút, záleží od veľkosti guliek. Keď vám vyplávajú ako halušky, necháme ich ešte variť 1 minútu a vyberáme.
  6. Polejeme ich maslom, pocukrujeme a posypeme makom. Prípadne môžeme použiť orechy, opraženú strúhanku alebo len poprášiť cukrom. 

TIP:  Do vykôstkovanej slivky môžete pridať kúsok slivkového hustého džemu. A tak zabaliť do cesta.